Wereld Suïcide Preventiedag 

Wereld Suïcide Preventie dag

“Ik neem een kijkje in zijn hoofd. Ik blader door zijn stapel notitieboeken met zwarte linnen kaft die zijn achtergebleven. De kaften ietwat versleten en de dikke papieren pagina’s die ooit wit waren zijn inmiddels vergeeld. De boeken zijn alleen op de eerste paar pagina’s beschreven. De rest van de pagina’s zijn bij elk van de boekjes leeg. Alsof hij elke keer met een schone lei probeerde te beginnen in de hoop dat het nu anders was. Of misschien zelfs wel beter. Zoals hij met zoveel dingen in zijn leven opnieuw is begonnen en telkens ergens een bevestiging zag dat het hem weer niet lukte. 

Door zijn ogen lees ik de letters. De woorden zorgvuldig gekozen. Stuk voor stuk vragen ze mijn aandacht. Stuk voor stuk raken ze me. In gedachten zie ik hem schrijven. Aan zijn lange zelfgemaakte tafel in zijn bovenwoning in Rotterdam. Zijn hoofd dichtbij het papier, met vanachter zijn bril de serieuze blik die onder zijn krullen nog net te zien is. Zijn verziende oog ietwat dichtgeknepen en met in zijn rechterhand een zwarte fineliner. De hand met lange vingers en grote platte hoekige nagels net als mijn vader. 

De kleine letters vormen woorden. Zoekend naar antwoorden in zijn hoofd. Hij probeert helder te krijgen wat er speelt. In lijstjes, in zinnen, in woorden, in vragen. Het staat er zwart op wit. Zijn onzekerheid en angst gehuld in woorden vastgeklonken op het vergeelde papier. In alles twijfelt hij over zichzelf. Schaamte over wie hij is, hij voelt zichzelf minder dan een ander. 

Een diepgeworteld gevoel van onzekerheid en minderwaardigheid maakte deel uit van zijn bestaan. Ik krijg de kans om heel dichtbij te komen. Ergens voel ik gêne. Het voelt alsof ik het stiekem doe en ben ergens bang dat ik word betrapt. 

Ik word meer dan ooit deelgenoot van zijn worsteling. De letters zijn tastbaar en de zwaarte voelbaar. Zijn onzekerheid bleek een vruchtbare voedingsbodem voor diepe dalen, depressies en zware psychoses. Hoe kan het verkeren. Een prachtige broer een mooi mens, intelligent, sociaal, kritisch, talentvol, zeer eigen en uniek. Zichtbaar voor de buitenwereld maar voor zijn binnenwereld niet.”

Vandaag is het Wereld Suïcide Preventie dag. Een dag om stil te staan bij alle dierbaren die overleden zijn door zelfdoding, de overlevers van een poging en bij familie en vrienden. Om zo samen het stigma rondom zelfdoding te doorbreken. Een dag om aandacht te vragen voor de preventie van zelfdoding. Een dag waarvan ik 5 jaar geleden nog geen weet had. Ondanks de angst dat mijn broer een eind aan zijn leven zou maken al heel veel jaren op mijn schouder meereisde.

Hoe mooi zou het zijn wanneer we van jongs af aan thuis en op school meer leren over kwetsbaarheid, over angsten en over kwaliteiten, over dat je goed bent zoals je bent, over het belang van samen, over vallen en opstaan, over open zijn en over mogen delen, kortom over leven en over de dood. Ook wanneer deze zelfgekozen is. #wspd2021 #verliesnazelfdoding

Pascale de Vries 2021